BACH virágterápia testi és lelki bajokra

"Csakis a lelkünk az, ami felszabadít vagy leláncol minket!" 

Dr. Edward Bach 1886. szeptember 24-én született Birminghamben. 1920-tól 1922-ig egy londoni homeopátiás kórházban dolgozott, ahol alaposan tanulmányozta Samuel Hahnemann-nak, a homeopátia atyjának eredeti iratait. Bach a homeopátia alapelveiből kiindulva újfajta gyógyászati rendszert fejlesztett ki, méghozzá pusztán pszichológiai kritériumok alapján válogatta össze az új rendszert alkotó homeopátiás gyógyszereket.

Fáradozásait siker koronázta: módszerével átütő sikereket ért el. Ezzel azonban még nem érte be. Meggyőződése szerint léteznie kellett egy, a hagyományos homeopátiánál egyszerűbb, "eredetibb" módszernek is. Ennek felkutatására vállalkozva, 1930-ban, szakmai sikereinek csúcsán, feladta jól menő londoni praxisát és Walesbe költözött. Vidéki magányában egyszerű, könnyen használható és tiszta gyógyszerek után kutatott a természetben.

Magas rezgésű növényeket keresett, amelyekkel jellemhibákat, érzelmi zavarokat lehet korrigálni és a személyiséget stabilizálni. Bach így bukkant összesen 38 virágzó növényre, amelyek közül a legtöbb nem tartozik a hagyományos értelemben vett gyógynövények közé, tehát nem avatkoznak bele szervezetünk biokémiai folyamataiba, sokkal inkább energetikai úton hatnak rá. Dr. Bach több éves tanulmánya során 38 virágot kísérletezett ki, és írt le.

Mindegyik virágot egy-egy lelkiállapothoz rendelte, s ezeket 7 nagy csoportba sorolta:

- a félelem
- a bizonytalanság
- az érdektelenség
- a magányosság
- a túl érzékenység
- a kétségbeesés
- a túlzott aggódás.

Mire jók a virágeszenciák?

A Bach-féle virágeszenciák természetes és szelíd módon enyhítik és harmonizálják a negatív állapotokat. Segítenek akut és krónikus testi és lelki problémák enyhítésében vagy megoldásában, támogatják a személyiségfejlődést.


A gyengéd rezgésterápia testi bajaink leküzdésére:

 • Vérnyomásunk helyreállítására
 • függőségek elhagyására (alkohol, dohányzás,)
 • utazási betegségre
 • reumatikus fájdalmakra
 • menstruációs bajokra (túl gyenge, túl erős, fájdalmas)
 • pajzsmirigy problémákra
 • szexuális problémákra
 • frontérzékenységre
 • fogfájás-fogorvosi kezelésekre
 • túlzott étvágyra illletve túlsúlyra
 • felfuvódásra
 • emésztési problémákra
 • székrekedésre
 • bőrpanaszokra
 • allergiára
 • stb.

A virágeszenciák az élet számos területén alkalmazhatók:

KONKRÉTAN KIKNEK AJÁNLOTT?

- elnyomottnak érzi magát,
- folyton alkalmazkodik,
- a békesség kedvéért megalkuszik inkább,
- túlságosan szigorú önmagához vagy környezetéhez,
- nem tud pihenni,
- úgy érzi állandóan teljesítenie kell,
- túl sok a teher a vállán,
- folyton aggódik szeretteiért,
- úgy érzi nem figyelnek rá,
- betegség után lelkileg instabil,
- folyton ugyanazzal a problémával szembesül,
- állandóan feszült valamiért...

GYERMEKES CSALÁDOKNAK, HA A GYERMEK:

- éjszaka fél a sötétben és esetleg bepisil,
- konkrét félelmei vannak pl. víztől, póktól, stb.
- túlzottan akaratos,
- nem koncentrál az oviban, iskolában,
- túlmozgásos,
- folyton csak olvas vagy TV-t néz,
- titkolózik, nem mond igazat,
- pattanásos,
- allergiás,
- nincsenek céljai,
- zárkózott, nehezen megközelíthető,
- honvágya van a kollégiumban...

KISMAMÁKNAK, FRISS ANYUKÁKNAK, ha:

- félnek a szüléstől,
- túl nagynak érzik a hirtelen felelősséget,
- fáradékonyak,
- érzelmi hullámzásaik vannak,
- bizonytalanok saját magukban...

TRAUMÁK UTÁN, ha:

- elveszített valaki egy szeretett személyt,
- megszűnt az állása és emiatt kétségbeesett,
- párkapcsolati válságban van,
- szakítás/válás után depressziós,
- bűntudata van valamiért...

ÜZLETEMBEREKNEK, ha:

- magas a vérnyomásuk a napi sok stressztől,
- túlhajszoltnak érzik magukat a napi taposómalomtól,
- elegük van a mindennapi monotonságból,
- úgy érnzik fel tudnának robbanni a feszültségtől,
- nehezen jönnek ki a kollégáival,
- mindent gyorsan próbálnak megoldani, túl érzékenyen érintik ha mások lassúak,
- folyamatosan keringenek a gondolataik, emiatt nem tudnak jól aludni...


Testi traumák...
• Baleseteket követően, balesetek miatti megrázkódtatás után
• Műtét utáni regenerálódás elősegítésére
• Hirtelen előtörő fájdalmak, fejfájás, fogfájás enyhítésére
• Menstruációs panaszok, görcsök csillapítására
• Hirtelen fellépő betegségtüneteknél, allergiás rohamoknál
• Külsőleg, borogatás formájában sebek, duzzanatok, csípések hatásainak enyhítésére

Lelki traumák...
• Lelki sokkélmény (szakítás, haláleset, rossz hírek, megrázó élmények)
• Ijedtség
• Súlyos stressz, erős félelmek
• Nagy családi veszekedések

Megelőzésként...
• Vizsgadrukk esetén
• Állásinterjú előtt
• Fogorvostól, repüléstől való félelem leküzdéséreHonnan tudom, hogy meddig szedjem...
Nagyon egyszerű! Akkor hagyjuk abba az eszenciák szedését, amikor úgy érezzük, hogy nincs már rájuk szükség. Nyugodtan hagyatkozzunk a megérzéseinkre! Az is jel lehet erre vonatkozólag, ha például többszőr is elfelejtjük beszedni a cseppeket, vagy éppen eltörik , vagy elhagyjuk az eszenciás üvegünket.


Mellékhatások, túladagolás...
Semmilyen mellékhatás nem jelentkezik, mivel csak azokra az eszenciákra reagál az ember energiarendszere, amelyekre éppen szüksége van, félrekezelésre nincs lehetőség. Ha nem megfelelő eszenciát választottunk, az nem lesz semmilyen hatással ránk. Túladagolás nem lehetséges, még akkor sem, ha netán az egész üveget egyszerre kiisszuk. Hisz rezgésterápiáról van szó. Éppen ezért bármelyik szer biztonsággal adható gyerekeknek és várandós kismamáknak is!


A Bach terápia rendkívül jól kombinálható más hagyományos és természetgyógyászati módszerekkel, mivel a hagyományos gyógyszeres terápiák más szinten hatnak.


Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy a virágeszenciák semmilyen gyógyszert és gyógykezelést nem helyettesítenek, tehát azokat semmiképp sem szabad abbahagyni és helyettesíteni vele, viszont kiegészítésnek rendkívűl hatásosak a gyógyulás elérésében!


Bach-eszenciák a gyermekgyógyászatban...

A gyermekkori panaszok jelentős része részben vagy egészben pszichés panaszokra vezethető vissza (egyes becslések szerint például a hasfájások és a fejfájások kb. 80 %-a lelki eredetű). A gyermekek érzelmei, félelmei, bizonytalanságuk könnyebben felismerhetők, mint a felnőtteké, másrészt kiskorban jóval kisebb a belső ellenállás, a gyerekek őszintébben fejezik ki érzelmeiket, így könnyebb az érzelmi egyensúlytalanság felismerése.

A gyermekkori panaszok jelentős részénél a gyermekek problémája sokkal inkább a családban felmerülő konfliktus kivetülése. Például egy fülfájós gyermeknél, ha kizárták a szervi betegséget, érdemes arra gondolni, hogy vajon mit hall az a gyermek a környezetében, amit nem szeretne hallani, ezért megfájdítja a fülét. Ugyanez a látásra is érvényes, hisz ha valamit nem kíván látni, szemproblémái alakulhatnak ki. Az állandó torokfájás pedig a ki nem mondott szóra utalhat. Hasonló esetekben a családtagokat tudatosan be kell vonni a kezelésbe. Sok esetben a gyermeket nem is szükséges kezelni, hanem az anyát vagy apát, és ezáltal a gyermeknél megszünnek a gondok.

A Bach-cseppekkel a legtöbb gyermekkori panasz jól enyhíthető: félelem, éjszakai bepisilés, iskolai beilleszkedési és tanulási problémák, a fájdalmak jelentős része, allergiás panaszok, (asztma, ekcéma) hiperaktivitás, túlzott agresszivitás, serdülőkori krízisek, stb.

Virágeszenciák a nőgyógyászatban...

A nőgyógyászati panaszok tekintélyes részénél (premenstruációs szindróma, menstruációs fájdalmak, terhességi és szüléssel kapcsolatos problémák, klimaktérium) szintén egyértelmű a pszichés kapcsolat, ezért a Bach-terápia e területen is jó hatásfokkal használható.

Virágterápia a pszichoterápiában... kineziológiában

A Bach-cseppek hatékonyan alkalmazható pszichoterápiás kezelés kezdetén, a megrendült személyiség stabilizálására, a terápiára való felkészítés során. Használható a pszichoterápia különösen problematikus vagy gyökeres változást hozó szakaszaiban, illetve a kezelés befejezése után.

A leggyakoribb, Bach-virágterápiával jól támogatható problémák a következők: depressziós és depressziószerű panaszok, félelmek, fóbiák, szorongások.

Eszenciák az állatgyógyászatban...

A Bach- eszenciák az állatgyógyászatban is jól használhatók, mivel állataink is érzelmi mintákkal, sajátos jellemvonásokkal rendelkeznek, amelyek nem működnek mindig harmónikusan. Itt megemlíteném a leggyakoribb problémát, az égdörgés, villámlás és a szilveszteri petárdázás, tüzijáték miatti félelmeket.

Méregtelenítő kúrákhoz...

A béltisztító és böjtkúrák hatását lelki szinten támogatva a Bach-eszenciák segítik a fizikai mérgek (gyomor és bőrproblémák) távozását és megakadályozhatják a különböző lelki mérgek felgyülemlését.

Rehabilitáció...

A súlyos, hosszú betegségek utáni rehabilitáció során nagyon fontos a személy lelki egyensúlyának, önbizalmának, hitének helyreállítása. Ehhez nagy segítséget nyújthat a virágeszenciák alkalmazása.

Geriátria...

Idős korban a fizikai és szellemi állapot általános romlásával szaporodnak az ezekkel összefüggő pszichés panaszok- álmatlanság, nyugtalanság, félelmek, stb. E területen is jó eredményeket érhetünk el a virágeszenciákkal.

A SZER KIVÁLASZTÁSA ÉS ALKALMAZÁSA

A virágterápiás tanácsadás nagyjából egy-másfél órából áll. Ez idő alatt kellemes környezetben nyugodt körülmények között beszélgetünk, a páciens tesztkérdésekre válaszol, rajzol, ír és a kihúzott virágképek alapján máris elkezdi az önmegismerést.

Problémától függően 1-7 virágeszenciát cseppentünk össze egy kis üvegbe, mely nagyjából négy hétre elegendő. Majd pedig következik a kontroll-beszélgetés, melynek során átbeszéljük, hogy változott-e valami, mi az, mi jött hozzá és már mit nem kell kezelni. Ennek tudatában akár az előző koncentrátumot, vagy éppen egy újat keverünk be és folytatódhat a terápia mindaddig, míg a páciens úgy érzi, hogy segítségére vannak a cseppek.

Ha úgy érzi, hogy van megoldandó problémája, találkozzunk!

Fedezze fel a virágok gyógyító erejét és tegye teljesebbé életét! Mindenkinek jó erőt, egészséget és boldog, sikeres Életet kívánok!