Dr. Schüssler-féle Homeopátiás terápia


SCHÜSSLER biokémiai sókDr. Wilhelm Heinrich Schüssler (1821-1898) Orvos, homeopata és kutató. 32 éves korában válhatott orvossá, s már akkoriban lenyűgözte a Homeopátia tudománya, melyet kortársa és elődje, az orvos Samuel Hanemann fedezett fel. Később ezt a technikát alkalmazta szerei elkészítésénél.

Alapelve: a szervezet számára elengedhetetlen fontossággal bírnak a szervetlen sók jelenléte.

Célja az volt, hogy az addigi terápiás eljárások sikertelenségére magyarázatot, megoldást találjon. Már 1862-ben, - tehát még jóval a biokémiájának kifejlődése előtt, - keresi a hiánytüneteket: „Melyik az az anyag, amely hiánya vagy lecsökkent jelenléte a betegségeket kiváltja, netán azokat megtartja?”
Minél inkább a hiánytüneteket helyezte Schüssler az előtérbe, annál inkább távolodott homeopátiás gyökereitől. Schüssler biokémiája egész egyszerűen nem felelt meg a homeopátiás tanoknak. A tudományos orvoslás pedig mint homeopátiával foglalkozót nem vette komolyan. Elmélete nagy ellenállásba ütközött, korát megelőző természettudományos, racionális és analitikus felfogását rendre kinevették.

Schüssler az általa "felfedezett" ásványi sókat funkcionális szereknek nevezte el, mert ezek mindegyike képes a szervek és a szövetek működését befolyásolni.

Az egyes sók hiánya vagy nem megfelelő aránya sejtszinten hosszabb-rövidebb ideig tartó működési zavart eredményez. Ha a zavar mértéke egy bizonyos szintet túllép, akkor az testileg is érzékelhető betegséghez vezet. Ebben az esetben kell pótolni a hiányzó anyagokat.


Az ásványi sók szervezetünk ásványanyag hiánya miatt kialakult betegségek helyreállítására szolgáló természetes szerek!

 • akut, hirtelen fellépő betegségek (pl. vesegörcs, lumbágó)

 • krónikus betegségek (pl. aranyér, visszér)

 • hiányállapotok (MAGNETSPACE állapotfelmérő készülék alapján)

Schüssler tanításai:

 1. Minden betegség legfőbb oka a sejtek szintjén bekövetkező szervetlen, eszenciális ásványanyagok h i á n y á b a n keresendő

 2. A hiányzó anyagok bejuttatása révén a sejtek ásványanyag-h i á n y a kiegyenlítődik, és ezáltal következik be a gyógyulás

 3. Az ásványi anyagok bejuttatása a sejteken belülre csakis minimális adagolásban, higítva történhet

 4. Ezeket addig kell higítani, amíg azok képesek a száj-, torok- és nyelőcső finom nyálkahártyáin átjutni és így egyből a keringésbe áramolni, ezáltal az emésztőrendszert kikerülni.

A Schüssler-féle biokémiai életsók létfontosságú és természetes anyagok, mindenféle mellékhatástól mentesen, se nem gyógyszerek, se nem drogok. A testbe való gyors felvételnek köszönhetően rögtön a sejtek belsejébe juthatnak, és az ott kialakult zavart ásványanyag háztartást egyenlítik ki. Miután ezt megtették, a szervezet öngyógyító ereje ismét aktív lehet.
Érdekes, hogy a mai modern természettudományi vizsgálati eredmények hatalmas késéssel bár, de rendre visszaigazolják mindazt, amit Schüssler 130 éve az emberiség elé tárt.
Egyike volt azon első kutatóknak, akik megkísérelték ezen titokzatos összjátékot megfejteni, azt rendszerezni, kitalálni, mely elem mit tesz, és milyen betegségek alakulnak ki, amennyiben csak egy is hiányzik ezekből a létfontosságú, esszenciális elemekből. Az általa először használt „b i o k é m i a „ kifejezés idő közben már az orvosi szóhasználatban is helyet talált magának, és azt a tudományágat jelöli, amely ugyanazt kutatja, melyet Schüssler a maga idejében: vagyis a sejtanyagcserét.

Mik is ezek a sejtfunkciós ásványi sók?

Testünkben 12 saját só az, ami életünket ezen a bolygón alapvetően befolyásolja. Ezek a sók, ásványi sók, nélkülük nem létezhet élet. A tengervizekben - minden élet vizében - oldottan vannak jelen. Ásványi sók nélkül nem létezhet élet. A holland tudós, Jacob Moleschott jelentette ki egykoron, hogy az ember csakis akkor lehet egészséges, ha sejtjei folyamatosan megkapják a számukra elengedhetetlenül szükséges ásványi anyagokat, méghozzá a működésükhöz megfelelő mennyiségben és arányban. Schüssler erre alapozva fejlesztette tovább terápiáját. Hosszú évekig vizsgálta betegei vérképeit, majd később elhamvasztottak maradványait is analizálta, és ekkor fedezte fel a következőket: függetlenül attól, hogy kinek a csontját, szövetét vagy szervét , vizsgálta (férfi, nő, gyermek, agg), ezek rendre kevesebb mennyiségben tartalmaztak bizonyos ásványi kötéseket, mint az egészségeseké.

Eredményei egyvalamiben megegyeztek,: mindig csakis 12 ásványi kötés fordult elő, melyből arra következtetett, hogy ennek a 12 sónak létfontosságúnak kell lennie a szervezet számára, hiányuk különböző betegségekhez vezet, a hiányok pótlása viszont az általuk kiváltott betegségek gyógyulását eredményezi. Ezzel meg is született a terápia.
Ezek a sók nem hagyományos értelemben vett ásványi anyagok, - amelyek a táplálékunkban is jelen vannak – hanem sejtfunkciós anyagok, mert ezek az emberi szervezet egyes funkciójára, működésére vannak hatással. A higításnak köszönhetően olyan finommá válnak, hogy lehetővé válik a sejtmembránon való átjutásuk ,(ellentétben a makro ásványanyagokkal) ahol azután beteljesíthetik kémiai feladataikat.

A 12 féle alap só:

Nr. 1. Calcium fluoratum
Nr. 2. Calcium phosphoricum
Nr. 3. Ferrum phosphoricum
Nr. 4. Kalium chloratum
Nr. 5. Kalium phosphoricum
Nr. 6. Kalium sulfuricum
Nr. 7. Magnesium phosphoricum
Nr. 8. Natrium chloratum
Nr. 9. Natrium phosphoricum
Nr. 10. Natrium sulfuricum
Nr. 11. Silicea
Nr. 12. Calcium sulfuricum

Hasonlóan a homeopátiás készítményekhez, a Schüssler sók is az információs terápia elvén működnek.

Ez azt jelenti, hogy a Schüssler só alkalmazásával azt az információt visszük be a szervezetbe, hogy mit kell tenni szervezetünknek a hiányállapot megszüntetéséhez.

Egy példán keresztül: amikor kálcium hiány lép fel a szervezetben, Calcium Fluoratum, illetve Calcium Phosphoricum bevitele szükséges. Ekkor a táplálékkal bejuttatott kálcium pontosan oda épül be, vagyis a csontokba és fogakba, és a kötőszövetekbe, ahol szükség van rá.

Vagyis nem fordulhat elő az, hogy a bevitt kálcium az erekben, vagy a vesékben, esetlegesen az ízületekben rakódjon le a nagyszerű, gyógyszermentes, ugyanakkor rendkívül hatásos terápiával!


Most következzék specifikusan összefoglalva a 12 Schüssler só bemutatása:

Nr. 1. Calcium fluoratum — a kötőszövetek rugalmasságának és a fogzománc erősségének a sója.
Nr. 2. Calcium phosphoricum — a csontok és fogak sója.
Nr. 3. Ferrum phosphoricum — elsősegélyszer és gyulladások első fázisának a sója.
Nr. 4. Kalium chloratum - a nyálkahártyák, savós nyálkahártyák és mirigyek sója.
Nr. 5. Kalium phosphoricum - az agy energiaellátása, természetes antidepresszáns, a tanulás sója.
Nr. 6. Kalium sulfuricum - a méregtelenítés sója.
Nr. 7. Magnesium phosphoricum - a görcsök (legyen az menzeszgörcs, fejfájás, izomgörcs, stb.) sója.
Nr. 8. Natrium chloratum-a só - vízháztartás sója.
Nr. 9. Natrium phosphoricum - az elsavasodás megakadályozója.
Nr. 10. Natrium sulfuricum - természetes vízhajtó.
Nr. 11. Silicea - a megelőzés és szépség sója.
Nr. 12. Calcium sulfuricum az elhúzódó gennyes folyamatok (fekély, pattanások) sója.


A biókémiai sók kicsit részletesebb felsorolása:

1. Calcium fluoratum
Ez a só az inak, szalagok és a rugalmas kötőszövetek alapszere. Hasznos a ráncképződés, bőrrenyheség, szervsüllyedések, seprővénák és komolyabb visszértágulatok kezelésében, valamint segítséget nyújthat a terhesség ideje alatt és a szülés során is. A szervezetnek szüksége van rá a csontok és a fogak szilárdságnak megőrzéséhez.
További javallatai: fogszuvasodás, szöveti és bőrkeményedés, berepedő bőr, laza ízületek, idült gyulladások, pl. melléküreg-gyulladások, szembetegségek; kiváló támogatója a fogyókúráknak is. Szellemi és lelki szinten frissítő, hangulatjavító, tisztító hatású. Garantálja a szellemi rugalmasságot, hasznos lehet fáradtság, fásultság, félelmek, rémálmok, melankólia esetén.

2. Calcium phosphoricum
A növekedési folyamatokat támogató alapszer, amely tápláló hatású, elősegíti a lábadozást, táplálja és erősíti az idegeket, ezért különösen fontos lehet a gyermeki szervezet számára. A calcium phosphoricum a vér, a nyirok és a törött csontok legfontosabb gyógyszere. Fontos gyógyszere lehet a gyulladt nyáktömlőknek és az ínhüvelynek, de segít égés és láz esetén is. Hátfájdalmak csillapítására és vérszegénység kezelésére is használják, egyúttal minden görcs és a szívidegesség alapgyógyszere. Lelki-szellemi szinten szabályozó, tanulást elősegítő hatású, erősíti az akaraterőt és szabályozza az ingerválaszt. Erősíti az önbizalmat. Az akaraterő serkentése által elősegíti a káros szenvedélyektől való leszokást is.

3. Ferrum phosphoricum
E készítmény elsősegélyként alkalmazható láz- és fájdalomcsillapításra, a sebgyógyulás meggyorsítására, továbbá sok egyéb panasz kezelésére. Minden gyógyulási folyamat elősegítéséhez szükséges. Vérszegénység, köhögés, rekedtség, gyulladások, izomgörcsök, fizikai túlerőltetés és gyengeség kezelésére használt alapszer. Vértisztító hatású, ezért fontos kiegészítője lehet a vértisztító és böjtkúráknak. Lelki-szellemi szinten elősegíti a kezdeményező hajlam kifejlődését és támogatja a kreativitást. Segíthet gyász, depressziók, félelmek, gyengeségérzet, álmatlanság, nyugtalanság, szorongások és a legkülönfélébb függőségek leküzdésében, továbbá erősíti a hátat és az önbizalmat.

4. Kalium chloratum
Ez az alapkészítmény fontos méregtelenítő hatású szer. Feloldja a szervezetben elraktározott méreganyagokat és feloldja a kötőszövetben létrejött pangásokat. Javallatai: mirigygyulladások, hurutok, hűlés, hörghurut, a szem, a torok, a nyirokrendszer és a mandulák, a nyáktömlők és az ínhüvelyek stb. gyulladásai. Lelki-szellemi szinten megnyitó, görcsoldó, nyugtató hatású, segíti a leválási folyamatokat, enyhíti a stresszt, a gondokat, gyógyítja a lelki sérüléseket.

5. Kalium phosphoricum
A készítmény az idegrendszer, az izmok és a méregtelenítés fontos gyógyszere. Ez a só oxigénnel látja el a szervezetet, és segít lebontani a túlerőltetésből és a rothadási folyamatokból származó salakokat. Megóv a sejtpusztulástól, vér- és élelmiszer-mérgezések, gennyedző fogak, rothadásos folyamatok, fogínyvérzés, kenőcs formájában pedig izomsorvadás kezelésére használják. A kalium phosphoricum antidepresszáns hatású.

6. Kalium sulfuricum
Ez a Schüssler-só a szervezet "nagytakarítását" szolgálja, a bőr és a nyálkahártyák fontos gyógyszere. A készítmény támogatja a májműködést, és számos anyagcsere-folyamatot harmonizál. A kórfolyamatok stagnálása esetén is alkalmazzák, pl. izomláz, másnaposság, nehéz végtagok, kedvetlenség, vérmérgezés, májpanaszok, valamint homloküreg- és arcmelléküreg-gyulladások esetén. Lelki-szellemi szinten hangulatjavító, harmonizáló hatású. Segíthet a túlérzékenységben, hangulatingadozásban szenvedőknek, a féltékenyeknek, valamint a hirtelen dührohamokra hajlamos embereknek.

7. Magnesium phoshporicum
Ez a Schüssler-só elsőrangú ideggyógyszer és lazítószer. Hatása görcsoldó, frissítő, élénkítő és fájdalomcsillapító, különösen idegfájdalmak és kólikák esetén. Ez a só lazítja a belszervek és a véredények görcseit, továbbá javítja az idegpályák ingerületvezető képességét. Javallatai: különféle fájdalmak, neuralgiák, fej- és tarkófájdalom, migrén, kólikák, szamárköhögés, asztma, szívtáji szorítás, szorulás és mindenféle izomgörcsök, pl. éjjeli lábikragörcs. A készítményt gyakran használják a szülés előkészítésére és megkönnyítésére. Lelki, szellemi szinten nyugtató, tisztító hatású. Reggel beszedve frissítő, esténként szedve pedig nyugtató, az elalvást megkönnyítő hatású. Segít továbbá megszokni az új élethelyzeteket és az új környezetet (pl. honvágy esetén).

8. Natrium muriaticum (chloratum)
A készítmény gondoskodik a kötőszövetek vízellátásáról, de a felesleges vizet is segít kiválasztani, elősegíti a vérképzést. Anyagcsere-serkentő, méregtelenítő hatású. Ez a készítmény lényegében azonos a közönséges konyhasóval. Homeopatikus formában alkalmazva égési sérülések, napszúrás, dohányfüst- és fémmérgezés, rovarcsípések, migrén, csalánkiütés, akné, heves szívdobogás, száraz nyálkahártyák, reuma és derékfájdalmak kezelésére alkalmas. Lelki, szellemi szinten mindenkinek hasznos segítséget nyújthat, akik nem képesek feldolgozni régen - akár évtizedekkel korábban lezajlott - eseményeket. Kiváló hatású a környezetüktől egyre inkább elszigetelődő, magányba húzódó emberek esetén, akik sokkoló élményeket, megaláztatást, csalódásokat és bánatot okozó eseményeket bensőleg újra meg újra felidéznek és átélnek.

9. Natrium phosphoricum
Ez a Schüssler-só savakat semlegesítő, lebontó hatású anyag, amely hat a vesében és az epehólyagban képződő homokképződésre és serkenti az anyagcsere-folyamatokat. Fenti tulajdonságai alapján kiválóan alkalmas készítmény diéták és méregtelenítő böjtkúrák kiegészítésére. Alkalmazzák továbbá idegfájdalmak, gyomorégés, túlsavasodás, reuma, köszvény és más ízületi megbetegedések, zsíros arcbőr és haj, valamint minden, az elsavasodásra visszavezethető megbetegedés gyógyítására. Lelki, szellemi szinten ellazító, átmelegítő hatású, segítségével hamarabb leküzdhető a rosszkedv. Hatására úgy érezzük, hogy lelkünkben ismét felragyog a nap.

10. Natrium sulfuricum
A sót tüzes energiájú életelixír. Kiváló anyagcsere-serkentő, méregtelenítő, máj-, epe és vesegyógyszer. Szabályozza a sejtközötti állomány folyadéktartalmát, kivonja a kiválasztandó salakanyagokból a vizet, így azok könnyebben lebomlanak. Erőteljesen serkenti az anyagcsere-folyamatokat és a kiválasztó szervek működését. Sikerrel alkalmazzák túlsúly, reuma, isiász, sárgaság, epekövesség, vesegyulladások, bőrviszketés, migrén gyógyítására, valamint gyógyszerek, narkotikumok stb. kiválasztására. Lelki, szellemi szinten szintén a szer "tüzes" természete érvényesül: serkentő hatású, segít megszokni és elfogadni az életben bekövetkező állandó változást.

11. Silicea
A silicea erősítő, regeneráló hatású ideggyógyszer, amely ellenállóbbá teszi idegrendszerünket a kellemetlen, zavaró ingerek ellen. Felszívó hatású készítménynek is nevezik, mert "felszívja" a gyulladásos folyamatokat. Bőrre, fogakra, a hajra és körmökre gyakorolt hatásai miatt szépítőszerként is ismerik. A silicea (szilícium) igen sok betegség és panasz kezelésére alkalmas, többek között: elsavasodás, reuma, orrvérzés, fisztulaképződés, fekélyek, szemölcsök, nehezen gyógyuló sebek, gennyképződés, foggyökértályogok, akné, sebhelyek és aranyér esetén. Lelki, szellemi szinten strukturáló, rendező hatású szer, ezért ajánlott a szétszórt, szórakozott, kaotikus gondolkodásra, feledékenységre hajlamos, illetve koncentrációzavarokkal küszködő és a felelősségtől rettegő embereknek.

12. Calcium sulfuricum
A calcium sulfuricum tisztítja a nyirokrendszert, serkenti az anyagcserét és elősegíti a véralvadást. Mély szöveti gennyképződések, tályogok kezelésének alapszere.
A calcium sulfuricumot fekélyek, fisztulák, petefészek- és vesegyulladások, székrekedés és más blokádok kezelésére ajánlják. Szellemi szinten hasznos segitséget nyújthat mindazok számára, akik szeretnének megszabadulni valamilyen "lelki hulladéktól". Támogatja a megtépázott önbizalmat és a kreativitást.

Biokémiai kenôcsök és hatásaik külső kezelésre

Ez a rész a tizenegy biokémiai kenôcs rövid alkalmazási lehetôségeit tartalmazza.


1. Calcium fluoratum kenôcs

Alkalmazási lehetôségek: alsólábszári fekélyek, elszarusodó fekélyek

a tenyéren, bôrrepedések, hegek túlnövése, gennyedzô sipolyok,

körömszéli gennyes gyulladások, jóindulatú érdaganatok, aranyeres

csomók és visszerek.

2. Calcium phosphoricum kenôcs

Alkalmazási lehetôségek: ízületi folyadékgyülem, nyálkatömlô-gyulladás,

csonthártya-irritáció, késedelmes csontgyógyulás, nyirokcsomó-

duzzanat, torticollis (ferde nyak), háti- és kereszttáji gyengeség,

gennyes bôrkiütések.

3. Ferrum phosphoricum kenôcs

Alkalmazási lehetôségek: friss sebek, csonttöréseknél fellépô

lágyrészkárosodások, rándulások és zúzódások, viszketô, csalánkiütésszeru

bôrkiütések, faggyúmirigy-ekcémák és általában vértolulásokkal

járó fájdalmas állapotok.

4. Kalium chloratum kenôcs

Alkalmazási lehetôségek: gyulladásos hólyagcsákkal jelentkezô herpeszszeru

bôrkiütések, lisztszemcsékhez hasonló korpázással járó

száraz bôrkiütések, tyúkszemek, nyálkatömlô-gyulladások és kézszemölcsök.

5. Kalium phosphoricum kenôcs

Alkalmazási lehetôségek: ótvar (különösen gyerekek arcán), csalánkiütésszeru

bôrelváltozások, kör alakú kopaszodás, idegfájdalmak,

izomgyengeség, bénulásos tünetek (régen diftériát követôen jelentkeztek),

szélhudés és gyermekbénulás, izomsorvadás és kezdôdô

üszkösödés.

6. Kalium sulfuricum kenôcs

Alkalmazási lehetôségek: göbös bôrkiütések, gennyes hólyagok, bôrviszketés,

száraz és megkeményedett bôr égetô érzéssel, fokozott

bôrkorpázás, szemhéjszéli gyulladás, reumatikus tarkó-, hát-, és végtagfájdalmak.

7. Magnesium phosphoricum kenôcs

Alkalmazási lehetôségek: bôrviszketés (különösen idôs korban), korpázás

(kiegészítô terápiaként), fúró-, vagy szúró jellegu idegfájdalmak

(melyek helyüket változtatják).

8. Natrium chloratum (muriaticum) kenôcs

Alkalmazási lehetôségek: övsömör, ajakherpesz, faggyúmirigy-ekcéma,

akne, mitesszer, fehér pikkelyekkel járó bôrgombásodás, végbélrepedés,

rovarcsípések következményei, kisgyermekek sebei, körömszél

gennyes gyulladása és kemény mirigyduzzanatok.

9. Natrium phosphoricum kenôcs

Alkalmazási lehetôségek: furunkulózis (a gennyképzôdési stádiumban),

nyaki nyálmirigy fekélyesedése, borvirágosság, rezesség az arcon,

tejótvar, orbáncos bôrelváltozás, hólyagos- és gennyes bôrkiütések

mézsárga tartalommal, kezdôdô emlômirigy-gyulladás.

10. Natrium sulfuricum kenôcs

Alkalmazási lehetôségek: bôrgombásodás, gennyes bôrkiütések sár-

gás-híg hólyagbennékkel, fagyási károsodások (friss és gennyedzô

stádiumokban), periódikusan a tavasszal jelentkezô bôrkárosodások,

tyúkszemek, orbáncos seb (lágy bôrduzzanattal) és idegfájdalmak.

11. Silicea kenôcs

Alkalmazási lehetôségek: a kezek és a lábak nedvedzô ekcémája,

rosszul gyógyuló sebek, furunkulusok, gyulladással járó lábkeményedések,

tyúkszemek, körömszéli gennyesedések és gyulladások.


Kiegészítő Schüssler-sók

A funkcionális, azaz alapszükségletű Schüssler-sók mellett további kiegészítő ásványi anyagok - Schüssler-só készítmények is kidolgozásra kerültek, melyek leginkább a funkcionális Schüssler-só terápia mellett, kiegészítésként alkalmazhatók.


A kiegészítő Schüssler-só készítményeket dr. Schöpwinkel integrálta a biokémiai terápiába. A kiegészítő Schüssler-sók is csak a szükséges medicinális terápia kiegészítő gyógymódjaként szolgálnak!

13. Kalium arsenicosum: kiegészítő gyógymódként: főleg heves viszketéssel járó bőrbetegségek, vagy nehezen gyógyuló bőrbetegségek esetén, gyengeség, idegműködési zavarok, bénulások és görcsök esetén.

14. Kalium bromatum: kiegészítő gyógymódként: agyi izgalom esetén idegnyugtatásra és alvászavarra, pajzsmirigy betegségek, nyálkahártya bántalmak, idegi alapú látászavar esetére.

15. Kalium iodatum: kiegészítő gyógymódként: fokozhatja az étvágyat, segíthet a magas vérnyomás csökkentésében, segítheti a szív és agyműködés szabályozását, érelmeszesedés, reumatikus ízületi duzzanatok kezelésére.

16. Lithium chloratum: kiegészítő gyógymódként: köszvény, reuma, soványság, kimerülés, mániás depresszió, húgyvezeték - húgycső - húgyhólyag gyulladás esetére.

17. Manganum sulfuricum: kiegészítő gyógymódként: vérszegénység, sápkór, vérzések, keringési zavarok, kimerültség, fogfájás, reumatikus fájdalmak kezelésére.

18. Calcium sulphuratum: kiegészítő gyógymódként: kimerültséggel járó állapotok, melyek testtömegvesztéssel járnak a megfelelő vagy túlzott étvágy ellenére is.

19. Cuprum arsenicosum: kiegészítő gyógymódként: isiász, izomgörcs, idegfájdalom, epilepszia, kólikás fájdalmak, gyomor-bél gyulladás, vízkórosság esetén.

20. Kalium aluminium sulfuricum: kiegészítő gyógymódként: szédülés, székrekedéssel és puffadással járó kólikás fájdalom kezelésére.

21. Zincum chloratum: kiegészítő gyógymódként: agyi izgalom menstruáció előtti időszakban, idegbetegségek, ideges álmatlanság esetére.

22. Calcium carbonicum: kiegészítő gyógymódként: nyirokcsomó duzzanatok, korai öregedés, szem-orr-fül krónikus nyálkahártya betegségei, kisgyermekek alkati kezelésében- pastosus lymphatikus kövérkés gyermekek esetében.

23. Natrium bicarbonicum: kiegészítő gyógymódként: anyagcsere folyamat szabályzó - főleg a a vizelettel ürülő anyagok elősegítése, pl. karbamid kiválasztása, hasnyálmirigy működés fokozására adható.

24. Arsenum iodatum: kiegészítő gyógymódként: nagyfokú lesoványodással járó tüdőbetegségekben, gyerekek bélhuruttal jelentkező tüdővésze esetén, szénanátha, hörgőasztma kezelésére.

A kiegészítő sókat csakis az alapterápiában lévő 12 só használata után vetjük csak be!

A kiegészítő sók sajnos még Magyarországon nincsenek forgalomban, de ha a terápiához szükséges, természetesen megrendelem Önnek. Ez pedig úgyis kiderűl az arcdiagnosztika vagy a Meridiándiagnosztikai állapotfelmérés során.

Hogyan alkalmazzuk a Schüssler-sókat?

Hasonlóan a homeopátiás szerekhez, a sók is a száj nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, ezért fontos néhány alapvető szabályt betartani alkalmazásuk során. Előtte-utána legalább 15-20 percet nem ehetünk-ihatunk, mellőzni kell a mentolos és eukaliptuszos készítményeket.

 1. A napi egy-két kávé nem csökkenti hatásukat. Távol kell tartani a sókat az erős sugárzásoktól, pl. mobiltelefon, TV, stb.

 2. Egyszerre maximum 4 sót alkalmazzunk, a kevesebb több elve alapján.

 3. Általános szabály: a D12-es potenciált akut esetekben, míg a D6-ost, krónikus betegségeknél alkalmazzuk.

 4. A különböző potenciájú szereket nem vehetjük be egy napon.

Mely esetekben, élethelyzetekben képes szervezetünknek hathatós segítséget nyújtani az életsó-terápia?

 • blokádok feloldásában

 • a homeopátia és a hagyományos orvoslás szereire való jobb és gyorsabb reakció

 • sav- bázis háztartásunk helyreállításában

 • fejfájás, menstruációs görcsök

 • immunrendszerünk erősítésében

 • gyulladásos betegségek hatásos megelőzésében

 • a kötőszövet méregtelenítésében

 • mindenfajta pszichoterápia optimalizálásában

 • valamennyi természetgyógyászati terápia támogatásában

 • élsportban és hobbisportban

 • valamennyi böjt- vagy fogyókúra támogatásában

 • terhesség idejében és közvetlen utána (szoptatás alatt is)

 • lelki, szellemi előrehaladás támogatásában

 • házi kedvenceink (állatok, növények) terápiájában

 • különböző fájdalmakra, műtétek előtt és utáni pedig segít a felépülésben

Szedhetők- e Schüssler sók várandósság, és szoptatás ideje alatt?

A Schüssler sók a homeopátia nagycsaládjába tartozó gyógyszerek. Kifejezetten ajánlott / PL:Calcium/ várandósság, és szoptatás időszaka alatt is. A várandós anya szervezete fokozott igénybevételnek van kitéve, ásványi anyag igénye akár a duplájára is növekedhet. Ásványi só hiánya megmutatkozik az arcon is. Pl: A babavárás ideje alatt, az arcon megjelenő barna foltok

Szedhetnek-e Schüssler sót a csecsemők és kisgyermekek?

Igen, bátran alkalmazhatjuk őket, csak kevés vízben oldjuk fel a tablettákat. Adagolás mértéke a baba korától függ.

Minden gyógyszerrel szedhető egy időben?

A Schüssler sók nem lépnek kölcsönhatásba más szerekkel, így bármilyen gyógyszer egyidejű szedése esetén alkalmazhatók.

Szedhetik-e cukorbetegek?

Igen, mivel egy tabletta csak 30 mg szénhidrátot tartalmaz. Áldott állapotban, illetve a szoptatás ideje alatt kifejezetten ajánlatosak: Ezen sók természetes ásványi anyagokból készült tabletták, bármely más terápiás kezeléssel együtt alkalmazhatók, semmilyen mellékhatást nem okoznak. Ezzel a szelíd gyógymóddal akut és krónikus megbetegedéseket egyaránt gyógyíthatunk.

Mire jó az arcdiagnosztika?

Krónikus hiányállapotok esetén a megfelelő Schüssler-só kiválasztásában az arcdiagnosztika lehet segítségünkre.

A arcunkon látható finom ráncok, redők, a különböző elszíneződések, fénylések szervezetünk jelzései, melyek egy-egy ásványi anyag hiányára utalhatnak.

Mely sókat tartsuk otthon a házipatikánkban?

Ha az arcdiagnosztikát képzett szakemberre bízzuk, a Schüssler sók akkor is képezhetik házipatikánk alapját.
Egy-egy akut probléma esetén, nyaralásnál, utazásnál, balesetnél, hirtelen beállt lumbágónál, fejfájásnál, menszez görcsöknél, láznál jó ha van a polcunkon a természetes segítségből.
Így a család apraja-nagyja élvezheti a gyors segítséget, melyet otthonában tud nyújtani.

Nr. 3.—Ferrum phosphoricum

A hármas számú só elsősegélyként alkalmazható láz- és fájdalomcsillapításra, a sebgyógyulás meggyorsítására, továbbá sok egyéb panasz kezelésére.
Minden gyógyulási folyamat elősegítéséhez szükséges. Vérszegénység, köhögés, rekedtség, gyulladások, izomgörcsök, fizikai túlerőltetés és gyengeség kezelésére használt alapszer.
A nátha első szakaszában, amikor a váladék még vízszerű, átlátszó.

Nr. 4.— Kalium chloratum

Ez az alapkészítmény fontos méregtelenítő hatású szer.
Feloldja a szervezetben elraktározott méreganyagokat és feloldja a kötőszövetben létrejött pangásokat.
Javallatai: mirigygyulladások, hurutok, hűlés, hörghurut, a szem, a torok, a nyirokrendszer és a mandulák, a nyáktömlők és az ínhüvelyek stb. gyulladásai.
Ezt a sót a Nr. 3-sal együtt szoktam ajánlani, de nem együtt. Vagyis a nátha, megfázás első szakaszában.

Nr. 5.— Kalium phosphoricum

Ez a só az idegrendszer, az izmok és a méregtelenítés fontos szere.
Oxigénnel látja el a szervezetet, és segít lebontani a túlerőltetésből és a rothadási folyamatokból származó salakokat.
A nátha idején nagyon sok méreganyag szabadul fel a szervezetben, amiket segít kiüríteni.
Megóv a sejtpusztulástól, vér- és élelmiszer-mérgezések, gennyedző fogak, rothadásos folyamatok, fogínyvérzés, kenőcs formájában pedig izomsorvadás kezelésére használják.
A kalium phosphoricum antidepresszáns hatású, vagyis jobb kedvre derít.

Nr. 6.— Kalium sulfuricum

Ez a Schüssler-só a szervezet "nagytakarítását" szolgálja, a bőr és a nyálkahártyák fontos szere.
Homloküreg- és arcmelléküreg-gyulladások esetén. A nátha második szakaszában ajánlott, amikor már nem vízszerű a váladék, hanem tapadós, nyúlós, színes, lehet zöld vagy sárga.

7. Magnesium phosphoricum – a nagy görcs szer

Használható harántcsíkolt izom görcs és simaizom görcs esetén is, mint például lábikragörcs, vesegörcs, epegörcs, görcsös menstruáció.
Elsősegély szer! Görcsös fájdalmak szere. Ingerlékenység, izgatottság. Idegfájdalmak, érzékszervek túlérzékenysége.

Forró hetes: azaz 10 tbl Magnesium phosphoricum D 6-ot oldjunk fel egy pohár ( 2dl) forró vízben, és 10 percenként kortyolgassunk belőle. Ha közben kihűl, nem kell felmelegíteni. Ha a görcs (pl. lumbágó) még ezután is fennállna napi 3x1 tabletta szedésre rá lehet állni.

Csecsemőknél bélgörcsök esetén 1 tablettát fél deci vízbe oldunk, és műanyag kanállal adagolva 3x1 kanálnyit adhatunk neki.

Nr. 8.— Natrium chloratum

Anyagcsere-serkentő, méregtelenítő hatású, a vízháztartás sója.
Homeopatikus formában alkalmazva égési sérülések, napszúrás, és fémmérgezés, migrén, csalánkiütés, heves szívdobogás, száraz nyálkahártyák, reuma és derékfájdalmak kezelésére alkalmas.

Krónikus hiányállapot esetén, amit pl. arcdiagnosztikával fedezünk fel- 2-3 hónapos kúrát érdemes tartani. A kúra 1 hónap elteltével ismételhető.

Mindenféle mellékhatások nélkül hatnak az okra, nem pedig tünetet kezelünk vele és nem mérgezzük a  szervezetünket!


Mikor és hogyan ajánlom?

Minden állapotfelmérés eredményének  (MeriDim és Magnetspace)   függvényében ajánlom egy-két fajta só szedését, a szervezet gyengéd és vegyszermentes  helyreállításának érdekében.

Kisgyermekek és kismamák is bátran szedhetik!

Az alkalmazási módját és a napi mennyiséget pedig megbeszéljük.