Az almaecetről

Gyógyítja a candidát, széppé teszi a bőrt, és már nagyanyáink is ezzel fogytak.

Mi van az almaecetben, amitől ennyi mindenre jó?

Az orvostudomány atyja, Hippokratész már időszámításunk előtt 400 évvel is az almaecetet tartotta az egyik legfőbb orvosságnak. Állítólag almaecettel és mézzel bármit meg tudott gyógyítani. Az almaecet friss, érett almából készül, ami erjesztés után egy precíz eljárássorozaton megy át, míg elkészül belőle a gyógyító nedű. Amikor almaecetről beszélünk, nem a szokásos, átlátszó, halványsárga változatot említjük, hiszen az egy feldolgozott, szűrt ecet, amiben alig maradt gyógyító tápanyag.

Az egészségünkre kedvező hatású almaecet hevítetlen, szűretlen, kissé barnás színű. Nem teljesen átlátszó, hiszen átszövi egy olyan anyag, ami azt mutatja: az ecet él, virul, és minden tekintetben funkcionál.

Vitaminok, ásványok Az ilyen almaecetben (leginkább bioboltokban beszerezhető) rengeteg vitamint találunk, béta karotint, olyan ásványi anyagokat, mint a kálium, nátrium, magnézium, kalcium, foszfor, klór, kén, vas és fluor.

Az ecetben található pektin egy rost, ami segít csökkenteni a rossz koleszterin mennyiségét, és szabályozni a vérnyomást. A kalcium nem csak önmagában hasznos, hanem olyan formában találjuk az almaecetben, ami segít az ecettel együtt fogyasztott ételekből kivonni a kalciumot, és a legkönnyebben hasznosuló formában felvenni azt. A kálium segít a hajhullás, a körömrepedezés, gyenge fogzománc, állandó orrfolyás vagy az arcüreg problémák enyhítésében. Ezen kívül a kálium segíti a mérgező salakanyagok kiürítését is, és az almaecet tele van káliummal.

A béta karotin a szabadgyökök által okozott károsodással száll szembe, és segít a feszes bőr és a fiatalos megjelenés megőrzésében. Gombák és a túlsúly Az almaecet híres a fogyasztó tulajdonságáról. A természetes zsírbontás folyamatát erősíti, ezzel is segít, hogy a zsírsejtek ne halmozódjanak, hanem apadjanak. Csökkenti az étvágyat is, így étkezés előtt is ihatsz egy-egy almaecet-koktélt.

Az almasav egyik legfőbb tulajdonsága, hogy nagyon jótékony hatású a gombás és a bakteriális fertőzések esetében. Ezen kívül az izületi problémák csodaszerének is tartják, hiszen feloldja a húgysav-lerakódásokat az ízületekről, és ezzel szabadabb mozgást és kevesebb fájdalmat eredményez.

Az almaecet nagyon hatékony a szorulás és bármilyen bélfertőzés esetén. Segít kitisztítani a beleket, ezzel lehetővé teszi, hogy a tápanyagok valóban felszívódjanak, és a méreganyagok kiürüljenek végre a szervezetünkből. Ezzel az egy tulajdonságával rengeteg betegségre van nagyon jó hatással a bőrbetegségektől a gyomorproblémákon át a szív-érrendszeri gondokig.

Hogyan fogyassza? Ha kedvet kapott egy kis almaecethez, a következő módon fogyassza: minden reggel éhgyomorra igyon meg egy pohár vízben elkeverve egy evőkanál szűretlen, hevítetlen nyers almaecetet. Ha nagyon savanyúnak találja, keverhet bele egy evőkanál mézet is, attól csak jobb lesz.

Ha bírja, akár minden étkezés előtt ihat egy ilyen koktélt, de jobb, ha először csak napi eggyel kezdi. Ne felejtse el, hogy nem reggeli juice-nak issza, hanem „orvosságnak”. Emiatt ne lepődjön meg, ha esetleg egy-két napig rosszabbodnak a tünetei, hiszen a méregtelenítés mindig megviseli valamennyire a szervezetet. Ugyanakkor az előnyei hatalmasak, úgyhogy próbálja csak ki nyugodtan! Egészségére!