Test- fül és csakragyertyázás

Népi  ősi gyógymód, így otthon is alkalmazható

A népi gyógyítás évszázadok óta alkalmaz különböző gyógyító technikákat, melyek bizonyos fizikai hatásokon (hideg-, vagy meleg hatás, nyomás, ütés, szívás) alapulnak.

Az ősi, népi gyógymód hatékony működésében nagy szerepet játszott az emberközeliség, az egyszerűség. Az ember hitt (hisz) a gyógyítóban és a hiedelemrendszer diktálta gyógymódban, megtapasztalásokban. A hagyományos nép felfogás szerint az ember pszichofizikai egység, a lélek és a test kölcsönös hatásban áll egymással.

Pszichológusok hangsúlyozzák, hogy a betegségnek mondanivalója van. Amennyiben eltérünk a gyökereinktől, az egészséges gondolkodás-, és életmódtól, a természet által diktált ritmustól, saját egyéni életutunktól, sorsunktól: betegek leszünk. Testünk, lelkünk így adja tudtunkra: helytelen úton járunk. A lelki sérelmek, ijedtség, szorongás, hosszas stressz állapot, kimerültség először az ember finom energetikai információs rendszerében ( ún: biomágneses élettestben) okoz elváltozást, majd ezt követik a fizikai tünetek.

Az ősi rítusok, ceremóniák csak formailag különböztek egymástól.

A magyarság elismerten legnagyobb gyógyító művészei a Csángók ( főleg szellemi gyógyítást végeztek, hasonlóan az indiai gyógyítókhoz). A gyógyító technikák, az ősi és egyetemes tudás földrészektől, népcsoportoktól függetlenül „működött” ugyanúgy az indiánoknál Ős-Mexikóban, Ős-Peruban, Indiában, Kínában, Tibetben, vagy éppen a csángó-, moldvai-, vagy a szatmári magyarok körében.

A tűzzel, meleggel, füsttel, érintéssel való gyógyítás egyik ősi eszköze a gyertya ( füstölő cső, pálca).

Földrajzi elhelyezkedéstől függően készítették nádból, puha törzsű fák vékony háncsából, növények nagy leveleiből, vászonból, papírból.

Egyes területeken a tölcséresre megsodort belső részbe füveket tömtek, s azt gyújtották meg (füstölögtették),máshol a vásznat, kérget, háncsot viaszba, vagy füves masszába mártották, majd száradás után a hason, fülben, más fájós testrészen égették, füstölögtették.

Használták vallási rítusok keretében pld: a gonosz elűzésekor, lakhely tisztításakor, ráolvasáskor, ráimádkozáskor is.

Napjainkban „modern kivitelben” világszerte használják kiegészítő terápiaként.

A gyertya működése:

A gyertyát a felső, szélesebb peremén meggyújtjuk és a kezelendő felületre helyezzük. A lerakódásokat feloldja, elindul egy energetikai, sejtek közötti folyadékáramlás. A kitágult bőr pórusain keresztül az elakadások közé a gyertyában lévő gyógynövénykivonatok és illóanyagok behatolnak. Lényegében egy halmazállapotváltozás megy végbe.

Gyakori kérdés, hogy mennyi gyertya égethető el egyszerre és milyen időközönként érdemes alkalmazni:

Mindig az adott problémától függ, na és attól is, hogy mióta áll fenn, milyen erősségű a betegség, a fájdalom. Általában már egy-egy gyertya is érezhető, bár végleges hatást nem eredményez.

Ezért érdemes kezdetben akár naponta 2-3 gyertyát is elégetni. Nagyon hatásos, ha 1-2 gyertyát égetünk el a harmonizáláshoz 5-7 napon keresztül, majd 2 naponta 1-1 gyertyát még egy hétig. Ezt követően két hetente, három hetente 1-1 gyertyát.

A gyertyák felosztásuk szerint

 • Testgyertyák
 • Fülgyertyák
 • Csakra gyertyák
 • Színterápiás gyertyák

Testgyertyázás

Testünk fizikai, energetikai elváltozásai, zavarai gyakran lelki eredetűek ( megértés- elfogadás- elengedés- megbocsátás hiánya, aggodalom- félelem- szeretetlenség- érzelmi görcs jelenléte), melyek feloldásában, a lelki és testi harmónia megteremtésében nagy segítséget nyújthatnak a gyertyák:

Légúti tisztításra:
borsmenta, eukaliptusz, citrom, kakukkfű, kamilla

Emésztési problémákra:
ánizs, fahéj

Női, férfi nemi problémák:
citromfű, geránium, muskotályzsálya

Idegi-lelki kezelésekhez:
levendula, szantál, rózsa, jázmin, ylang-ylang

Izületi-, reumatikus fájdalmakra:
teafa, akác, speciális, kristály

A fülgyertya illatkínálata:

Tisztításra:
kamilla, kristály, citrom

Halláscsökkenésre, fülcsengésre, fülzúgásra, dugulásra:
teafa, kamilla, kristály

Légúti tisztításra:
kamilla, borsmenta, eukaliptusz, kakukkfű

Szemjavításra:
kamilla, teafa

Idegnyugtatásra:
levendula, citromfű

Mikor ne helyezzük a fülünkbe a gyertyát?

 • perforált dobhártya
 • inplantátum van beültetve
 • műtött fül
 • a fül gyulladás
 • amennyiben allergiás érzékenység van a gyertya valamelyik összetevőjére

Csakra gyertyák

A csakrák energiakerekek, erőközpontok, melyek - forogva egy bizonyos frekvencián rezegnek.

A Chít a csakrák veszik fel, továbbvezetik a merídiánokba és irányítják. Minél erősebben fénylik az aura, minél tisztábbak a színek, annál erősebb az ember energetikai védelme. A csakrák tehát a vitális életenergia felvevő szervei és az energia szétoszlatásáért felelős leadó szervek.

Irányítják és harmonizálják az energiaáramlást a különböző testrészekben és szervekben, befolyásolják a hét hormonmirigy működését, melyek testünk életfolyamatait szabályozzák. A fizikai orientációjú tizenkét csakrából hét van ténylegesen a fizikai testben.Vannak nagy és kis csakrák. A nagy csakrák a leglényegesebb testfunkcióinkat és működésüket irányítják, míg a kis csakrák a kevésbé fontosakat szabályozzák.

GYÖKÉR csakra (forrás, 1 csakra)

Szín: tűzpiros
Meridián: vese, hólyag, vastagbél meridiánok
Feladat: Önbizalom erősítése, az életenergia és a földhöz való kötődés erősítése.
Önmegerősítés:  Érzem, áramlik bennem az életenergia és örülök a létezésemnek. Minden biztos, jó körülöttem, életcéljaimhoz elegendő energiát tudok áramoltatni magamban.”

HARA csakra ( szex-csakra, élet-halál kapuja, 2. csakra)

Szín: narancssárga
Meridián: máj, epehólyag, vékonybél meridiánok
Feladat: Érzékiség, kreativitás, lelkesedés, szexuális ösztön, élvezet, életerő erősítése, harmonizálása.
Önmegerősítés: „ Ízlelgetem az élet örömeit, melynek részei: a tánc, a zene, az ének, az érintés, az evés, az ivás… A szexuális energiám összhangban áll a valódi igényemmel. Együtt áramlok az élettel. Tudom, mire vagyok képes, napról napra egyre jobban átélem a kreativitásom.”

SOLAR-PLEXUS csakra (erőközpont, napfonat csakra, 3. csakra)

Szín: sárga az aranysárgáig
Meridián: gyomor, lép-hasnyálmirigy, hármas melegítő meridián
Feladat: Érzelmek, élmények harmonikus feldolgozása, a belső lelki nyugalom megteremtése, személyiségünk kibontakoztatása.
Önmegerősítés: „ Áldott vagyok, szabad vagyok, békésen nyugszom lényem központjában. Tudom, az erő bennem van, képes vagyok működtetni úgy, ahogy nekem és a környezetemnek a legjobb. Nyugalmi állapotomat önmagamban találom meg.”

SZÍV csakra ( szívközpont, 4. csakra)

Szín: zöld, rózsaszín, arany
Meridián: szív, szívburok és hármas-melegítő meridián
Feladat: az isteni szeretet, a szívminőség , az együttérzés, a megértés, elengedés, megbocsájtás, emberszeretet kibontakoztatása.
Önmegerősítés: „ Amit gondolok és érzek, kimondom őszinte szavakkal. Szeretem magam és szeretem az embertársaimat. Elfogadom önmagam és a többi embert feltétel nélkül. Elengedem a birtoklási vágyaim. Szabadságot adok a lelkemnek és tiszteletben tartom mások szabadságát.”

TOROK csakra ( gégeközpont, 5. csakra)

Szín: világoskék, ezüstös és zöldeskék
Meridián: tüdő és hármas-melegítő meridián
Feladat: Kommunikáció, önkifejezés, függetlenség, belátás, észlelés , felelősségtudat igazságérzet erősítése.
Önmegerősítés: „ Megtanulom kifejezni magam úgy, hogy megértsenek. Szeretetteljesen mondom el azt, amit érzek és gondolok. Fantáziadús vagyok. Hallom lelkem belső hangját, képes vagyok felelősséggel „igent” vagy „nemet” mondani. Tanulok, értek és odafigyelek.”

HARMADIK SZEM csakra (intuíciós központ, a bölcsesség szeme, 6. csakra)

Szín: indigókék, sárga és viola
Meridián: hólyag és gyomor meridián
Feladat: szellemi erő, intuíció, megismerés, érzékelés, hirtelen felismerések, magasabb szintű betekintés, az ösztönös megőrzés és vizuális erősítése.
Önmegerősítés: „ Kapcsolatban állok a kozmikus tudatossággal. Figyelek az első gondolatra, megérzésre. Hiszek magamban és a bennem lévő teremtő tudatban. Képes vagyok megtervezni a jövőmet.”

KORONA csakra ( fejtető-csakra, ezerlevelű lótusz, 7.csakra)

Szín: fehér, viola és arany
Meridián: kormányzó meridián, minden Yang meridián és a hólyag meridián
Feladat: tökéletesség, istentudat, magas szintű megismerés közvetlen befelé figyelés útján,egyesülés minden létezővel, univerzális tudatosság.
Önmegerősítés: „ Isten és én egyek vagyunk. Áradjon belőlem a végtelen szeretet, erő és bölcsesség a Teremtő áldásával. Megértem földi utam jelentődését, befogadom az élet adta lehetőségeket és megvalósítom céljaimat.”

Színterápiás gyertyák

ÖNMEGERŐSÍTŐ gyertya

Szín: fekete
Meridián: kormányzó, gyomor, hólyag meridián
Feladat: szorongás, félelem, bűntudat elengedése
Önmegerősítés: „ Türelmes vagyok, kitartó. Nekem minden sikerül. Tele vagyok önbizalommal. Tökéletesnek érzem magam. Elengedem a bűntudatot, megbocsátok önmagamnak és másoknak. Békesség uralkodik a lelkemben és a szellememben egyaránt. Bátran szembenézek önmagammal.”


LÉLEKERŐSÍTŐ gyertya

Szín: rózsaszín
Meridián: befogadó, máj, hármas melegítő meridián
Feladat: lelkünk vágyainak megvalósítása, a gyógyító szeretet erősítése.
Önmegerősítés: „ Elfogadom a szeretetet, az erőt, a végtelen bölcsességet. Hagyom, hogy a lelkem, a szellemem békességben, harmóniában létezzen a testemben. Képes vagyok Énem és Lelkem képzeteit felhasználni gyógyulásomban.”

FÖLD gyertya

Szín: barna
Meridián: gyomor, lép, hasnyálmirigy, hármas melegítő
Feladat: a legyengített szerveinkben való energia elindítása, a földi élettel kapcsolatos blokkolt érzéseink feloldása.
Önmegerősítés: „ Jóságos Föld Anya! Mindazt a káros, negatív érzést, gondolatot, cselekedetet, amivel megrongáltam a szervezetem, szívd magadba. Szabadíts meg minden ártó érzéstől, gondolattól. Testem, lelkem, szellemem harmóniában van az éltető földdel, fénnyel, levegővel, vízzel!”

EZÜSTÖS-SZÜRKE gyertya

Szín: ezüstös szürke
Meridián: máj, epe, vékonybél, tüdő, hármas melegítő meridián
Feladat: lelki kötelékek oldása, megújulás, test-lélek-szellem egyensúlyba hozása.
Önmegerősítés: „ Figyelmemet a változtatásra összpontosítom. Hagyom, hogy az öngyógyító energiáim megújítsák a sejtjeimet. Testem harmonikusan, egészséges információkkal megtelve működik. Élvezem a tökéletes egység állapotát.”

JIN-JANG idegrendszer harmonizáló gyertya

Szín: fekete/fehér
Meridián: befogadó, kormányzó meridián
Feladat: érzelmek, élmények feldolgozása, nyugtalanság feloldása, belső lelki nyugalom megteremtése.
Önmegerősítés: „ Nyugodt vagyok! Elengedtem minden ártó rezgést! Hagyom, hogy az égi és a földi energiák harmonikusan munkálkodjanak bennem. Nyugalmi állapotomat önmagamban találom meg.”

„POCAK„ gyertya

Szín: piros/fehér, narancssárga/sárga
Meridián: gyomor, vese, befogadó
Feladat: mértéktartás, ártó érzések elengedése, szorongás megszüntetése
Önmegerősítés: „ Égjen el a gyertya tisztító tüzében minden ártó érzés, mellyel gyarapítom testem súlyát. Legyek mértéktartó az étkezésben. Szívódjon fel annyi tápanyag, amennyivel a szervezetem tökéletesen működik, a többi salakanyag formájában távozzon. Hagyom, hogy az élet átjárja egész lényemet.


Figyelem!

 • A gyertya nem orvosi segédeszköz, alkalmazása, használata nem helyettesíti az orvosi kezelést, tanácsadást!
 • Az itt ismertetett javallatok ősi népi tapasztalatokon alapulnak. Információs célokat szolgál és nem tekinthető hivatalos egészségügyi tanácsadásnak vagy ajánlásnak.
 • Egészségének megőrzésével, esetleges betegségével kapcsolatban kérje háziorvosa, kezelőorvosa véleményét, tanácsát!